Hvad er narkolepsi?

Narkolepsi er en neurologisk sygdom. Den viser sig blandt andet ved uimodståelige søvnanfald, pludselige muskellammelser (katapleksi), drømmelignende oplebelser i dagtimerne eller ved indsovning (hypnagoge hallucinationer) og lammelser ved opvågning (søvnparalyse). Hvis man har de klassiske symptomer, er det vigtigt at søge læge. Lægen henviser til neurolog, der vil henvise til yderligere undersøgelser.

Hyppighed

Man mener, at ca. 2.500 -3.000 mennesker i Danmark lider af sygdommen. Men kun en lille del har fået stillet diagnosen. Narkolepsi debuttere oftest i teenageårene, men kan også opstå hos små børn og voksne.

Symptomer

Udtalt dagtræthed, søvnighed, søvnanfald (hypersomni) og en uimodståelig trang til at sove. Pludselige anfald af muskellammelse (kataplektiske anfald) ved latter, vrede, overraskelse. Øget drømmeaktivitet om dagen og om natten (hypnagoge hallucinationer). Typisk er drømmene meget livagtige. Muskellammelser ved indsovning og opvågning (søvnparalyse).

Mange oplever også at de har en forstyrret nattesøvn og problemer med at sove igennem. Den dårlige nattesøvn giver også mange problemer med hukommelsen og koncentrationen, dårligt humør, depression og irritabilitet. Mange oplever også at de laver underlige ting, som de ikke kan huske bagefter (automatik handlinger). En del oplever desuden at deres sexlyst bliver mindre.

Undersøgelser og diagnose

Der findes ikke en simpel undersøgelse, der kan stille diagnosen med sikkerhed. Diagnosen stilles på baggrund af:

  • Sygehistorien

  • Polysomnografi (PSG), som er en undersøgelse af søvnmønsteret og udelukkelse af andre sygdomme

  • Multipel Søvn Latens Test (MSLT), som er en undersøgelse af tilbøjelighed til søvn-anfald

  • Lumbalpunktur, hvor man tager lidt spinalvæske for at bestemme mængden af hypokretin
  • Eventuel bestemmelse af vævstype, leukocyt-antigen (HLA)

  • Udelukkelse af anden medicinsk eller psykiatrisk sygdom

Årsag

Narkolepsi skyldes formentlig en kombination af flere forhold: arvelighed, miljømæssige forhold, immunologiske forhold og abnorm regulering af visse signalstoffer i hjernen.

Omkring 90 % af patienter med type 1 narkolepsi (narkolepsi med katapleksi) danner for lidt af signalstoffet hypokretin i hjerneregionen hypothalamus. Forskerne mener, at der sker en ødelæggelse af de nerveceller der danner hypokretin. Man ved endnu ikke hvorfor disse celler bliver ødelagt, men en mulig mekanisme kan være at immunforsvarets t-celler (dræbercellerne) forveksler de celler der danner hypokretin, med virusceller.

Forløb og Behandling

Narkolepsi er en kronisk sygdom med et vekslende forløb. Den påvirker familielivet, uddannelse og arbejde hos de fleste, men mange patienter kan leve et normalt liv, med uddannelse, erhverv og familieliv, ved hjælp af medicinsk behandling. Narkolepsipatienter har normal levetid.

Narkolepsi, katapleksi og træthed bliver behandlet med en række midler idag.

Nyheder

Gå til nyhedsarkiv

HAR DU SPØRGSMÅL?

Ring til os på tlf.: 24 64 78 12