Om søvnapnø
Mens narkolepsi og idiopatisk hypersomni er forholdsvis sjældne og hører under kategorien neurologiske søvnsygdomme, er søvnapnø en meget udbredt vejrtrækningssygdom. Man regner med, at der er cirka 280.000 danskere, som har søvnapnø, hvoraf kun omkring 80.000 har fået en diagnose. Personer med narkolepsi og idiopatisk hypersomni kan også få søvnapnø.
Personer med søvnapnø har unormalt kortvarige pauser i vejrtrækningen, når de sover. Dette kaldes for apnøer. Behandling omfatter luftbehandling med næsemaske (kaldet CPAP). Et typisk symptom hos personer med søvnapnø er kraftig snorken.
Sygdommen viser sig kun under søvn, men den giver mange symptomer om dagen. Nogle af dagsymptomerne er konstant træthed, følelsen af aldrig at være udhvilet og koncentrationsbesvær. Man kan også ved langvarig ubehandlet søvnapnø opleve at falde i søvn på arbejdet, til møder, under socialt samvær eller i andre usædvanlige situationer.
Disse symptomer kan minde om symptomer ved narkolepsi og idiopatisk hypersomni. Det hænder derfor, at personer, som henvender sig med mistanke om narkolepsi efter nærmere samtale rådes til først at få undersøgt, om de kan have søvnapnø.
Søvnapnø kan, især hvis det er ubehandlet, være meget belastende for hjertet. Derudover kan overvægt i mange tilfælde tilskrives, at man har søvnapnø. Det er derfor vigtigt at søvnapnø bliver behandlet.
Ved spørgsmål om søvnapnø henvises til Dansk Søvnapnø Forening. Du kan læse mere om søvnapnø på deres hjemmeside https://snorker.dk/