Søg

Gode råd ved narkolepsi

Der findes desværre ikke en simpel opskrift af gode råd, som passer på alle, men disse grundlæggende råd kan være gode at følge og/eller bruge som udgangspunkt.  

  1. Tilstræb regelmæssig livsførelse – ikke mindst sengetider.
  2. Dyrk regelmæssigt motion. Selvom motion kan give efterfølgende træthed, er det på længere sigt med til at stabilisere helbredet, hvilket gør dig stærkere til at bære sygdommen. Motion og fysisk aktivitet kan også være med til at give dig en bedre søvn om natten.
  3. Planlæg en lur eller to i løbet af dagen. Det kan modvirke tilbøjeligheden til søvnanfald.
  4. Undgå meget store og få måltider; det kan forstærke søvnanfaldene. Spis hellere mindre måltider og enkelte mellemmåltider; det kan være med til at mindske søvnanfaldene. Undgå også for mange kulhydrater, da også de kan forstærke søvnanfaldene.
  5. Alkohol kan forstærke søvnanfaldene (og frarådes generelt, når man tager medicin).
  6. Åbenhed omkring din søvnsygdom kan være med til at fjerne den angst og stress, det er at være bange for at falde i søvn, når man er sammen med mennesker, man ikke kender. Erfaringer viser, at når du (fx ved en sammenkomst) fortæller, at det kan ske, så sker det faktisk ofte sjældnere.
  7. Ved planlægning af uddannelse og arbejde bør du være opmærksom på, at nogle job er uegnede eller mere vanskelige for personer med narkolepsi. Du kan f.eks. ikke blive pilot eller erhvervschauffør. Du bør også overveje om skifteholdsarbejde er hensigtsmæssigt (for nogen er det!), ligesom arbejde, hvor risiko for søvnanfald eller katapleksi-anfald kan indebære risici som for eksempel ved stilladsarbejde, farlig maskinbetjening m.v.
  8. Meld dig ind i Dansk Narkolepsiforening. Her kan du blive opdateret på ny viden om narkolepsi, møde andre med samme vilkår, få støtte, råd og vejledning – og meget mere.

Som medlem kan du hente flere gode råd i foreningens folder ”Narkolepsi – fra patient til patient”, ved at kontakte foreningens rådgiver eller deltage i foreningens arrangementer, hvor erfaringer og gode råd deles medlemmerne imellem.