Søg

Dansk Narkolepsiforenings logo

Dansk Narkolepsiforenings logo er tegnet af Finn Haugaard, som var med til at stifte foreningen i 1988, hvor han blev valgt ind i bestyrelsen.

Finn Haugaard fik diagnosen narkolepsi som 25-årig i 1964, mens han studerede design. Senere arbejdede han selvstændigt som møbeldesigner.

Inspireret af sin designerbaggrund, tog Finn et forslag til et logo med til et bestyrelsesmøde – kort tid efter foreningens stiftelse. Tegningen forestillede et meget simpelt ansigt med det ene øje åbent og det andet lukket. (Desværre findes der ikke længere et eksemplar af denne tegning).
Logoet blev modtaget med begejstring, og blev straks godtaget af de andre i bestyrelsen. Inden dette logo blev offentliggjort, ændrede Finn imidlertid sit design, og det var denne opdaterede version, der blev valgt af Dansk Narkolepsiforening, og som stadig bruges som foreningens logo i dag.

Følelsen på det tidspunkt var, at logoet ”sagde alt”. I de følgende år syntes andre også at være enige. Narkolepsiforeninger i Tyskland, Storbritannien og Irland bruger nemlig derivater af Finns grafik i deres logoer.

Da den Europæiske Narkolepsi Alliance for Patienter (eNAP) blev dannet i slutningen af ​​2020 (med repræsentanter fra 12 europæiske landes narkolepsiforeninger), foreslog flere at inkorporere Finns grafik i eNAP-logoet. Ligesom tidligere syntes folk, at den enkelte tegning indfangede og repræsenterede narkolepsi. Den ”sagde alt”. Og idet tegningen bliver brugt af flere landes patientforeninger, havde det allerede en vis genkendelighed. Men først skulle eNAP spørge Finn Haugaard om tilladelse.

I den forbindelse lavede Finn Haugaard og Dansk Narkolepsiforening i samarbejde et dokument (på hhv. dansk og engelsk) om ophav og brug af logoet. I dokumentet står der, at eNAP må bruge logoet og at de andre narkolepsiforeninger, som allerede bruger logoet og derivater deraf, kan forsætte med at gøre det. Derudover beskriver den procedurerne for fremtidige anmodninger, som skal ske til Dansk Narkolepsiforening.

Finn Haugaard, som fyldte 82 år i december 2020, er stolt af sin lille stregtegning, som han lavede til Dansk Narkolepsiforening i 1988, og beæret over, at den sidenhen er rejst ud i den store verden, hvor andre narkolepsiforeninger og eNAP også har taget den til sig.

Kilde: Artiklen ”Manden bag logoet” fra Dansk Narkolepsiforenings medlemsblad Morfeus i juni 2021 – af Connie Landstedt og Finn Haugaard.